Tuesday, February 12, 2013

Ce e coaching-ul?








  În fond ce este coaching-ul ?!
                                                                                               Încredere şi implicare pentru succesul tău!
Scop
Pentru că am tot vorbit despre coaching dar nu destul de explicit, m-am gândit să scriu despre acest subiect. Am structurat articolul sub formă de întrebări şi răspunsuri pentru că oferă o modalitate rapidă de parcurgere şi înţelegere. Este foarte posibil ca la unele dintre întrebări să fi primit deja un răspuns. Şi dacă da dar şi dacă nu, vă rog să citiţi articolul meu iar la final vă invit să comentaţi. Mă interesează părerile voastre deoarece doresc să vă aduc în atenţie informaţii  utile despre coaching.

Argumente
Ce este coaching-ul?
Coaching-ul este un proces de transformare a unei persoane (clientul) şi este asistat de un coach, cu scopul creşterii rezultatelor activităţii, în sensul atingerii celor mai bune performanţe profesionale sau personale, dorite de client.
Procesul de coaching-ul este dedicat exclusiv clientului şi lucrează cu necesităţile din prezent ale acestuia, fără a face incursiuni în trecut.

Coaching = ocupaţie sau meserie, care prin beneficiile aduse atât celor cărora li se adresează cât şi acelora care o practică, se situează în sfera dezvoltării personale.
Există mai multe tipuri de coaching : pentru afaceri, pentru nivele de conducere mediu şi înalt, pentru comunicare şi relaţii publice, pentru viaţă ( life coaching), pentru părinţi ( parental coaching), etc.

Cine face coaching?
Coach = persoană special instruită şi acreditată în acest scop, prin parcurgerea unui program de pregătire teoretică şi practică. Există mai multe şcoli de coaching renumite în lume. Eu sunt coach în formare la Noble Manhatan Coaching, din Marea Britanie.

Cui i se adresează coaching-ul?
Client = orice persoană care doreşte să îmbunătăţească un anumit segment al vieţii sale profesionale sau personale. Pot exista şi clienţi de tipul unor echipe, care doresc să atingă o anumită performanţă în rezultatele grupului lor.

Cum se face?
Clientul îşi alege o temă asupra căreia doreşte să lucreze împreună cu coach-ul. În general „tema” înseamnă o dilemă sau chiar o dorinţă concretă de schimbare. Coach-ul creează anume pentru client şi tema sa un „spaţiu de coaching”, cu ajutorul unor tehnici speciale care înseamnă încredere, comunicare, lipsa aprecierilor de orice fel (de genul bine rău, corect greşit, inspirat neinspirat, etc.), depăşirea tiparelor mentale, stimularea creativităţii, descoperirea alternativelor, creşterea încrederii în sine, dorinţa de succes, îndeplinirea dorinţei clientului prin rezolvarea problemei sale.

Este deosebit de important de spus că procesul de coaching se defineşte de profesionalismul, discreţia şi  sprijinul  coach-ului pentru clientul său.

Cât durează?
Durata unui program de coaching depinde de fiecare temă a clientului. În general este necesar să se lucreze pe parcursul mai multor sesiuni, cu durata de o oră, care se succed cu o anumită periodicitate. Detaliile legate de programul şi modul de lucru se stabilesc de comun acord între părţi, astfel încât clientul să beneficieze de condiţii optime.

Ce rezultate se obţin?
Rezultatele procesului de coaching se văd imediat, uneori chiar de la prima sesiune.

Coaching-ul face lucrurile să se întâmple. Clientul asistat de coach poate să îşi învingă teama, să îşi crească respectul de sine, să învingă frica de a vorbi în public, să obţină performanţa în comunicare, să îşi descopere limitările pentru a le elimina, să îşi clarifice dilemele, să îşi stabilească obiective de dezvoltare, să devină un părinte atent la nevoile copilului său, să îşi îmbunătăţească relaţiile cu celelalte persoane, etc.

Cu alte cuvinte coaching-ul ajută clientul să descopere şi să pună în aplicare îmbunătăţirea pe care şi-o doreşte, plecând de la realitatea din prezent.

Concluzii
Dincolo de termenii şi explicaţiile oferite mai sus, percepţia mea personală despre coaching este că avem în şfârşit un instrument de lucru pentru a pune în practică dorinţa de schimbare a oamenilor. De multe ori am văzut dorinţa oamenilor de a-şi depăşească propriile limite pentru a progresa. Coaching-ul este pentru mine cel mai potrivit mijloc cu ajutorul căruia pot contribui la atingerea acestui deziderat. Iar partea care imi place cel mai mult este faptul că în relaţia dintre coach şi client, magia e cu dublu sens, pentru că cei doi progresează î m p r e u n ă !

Chiar dacă există încă sceptici, se ştie că orice om este capabil de performanţă, în raport cu propria sa persoană. Undeva înlăuntru sinelui uman, există kit-ul complet pentru reuşită şi prin coaching poate fi adus la suprafaţă şi făcut să se manifeste.

Este ceea ce îmi doresc să fac şi vă invit să lucrăm împreună. Pentru detalii vă rog să mă contactaţi la una dintre adresele de e-mail: nicoletadoinaradu@gmail.com, doinaradu06@yahoo.com, id skype nicoletadoinaradu.


Până atunci, mi-ar plăcea să-mi spuneţi dacă si cum vă este de folos materialul meu .



2 comments:

  1. Mie mi se pare ca un coach e ca un psihanalist, dar care nu se uita inapoi, ci inainte şi, asemeni unui psihanalist, isi ajuta clientul sa afle niste raspunsuri, dar nu despre trecut, ci despre viitor.

    ReplyDelete
  2. Ariel, iti multumesc pentru comentariu. Ai perfecta dreptate, raspunsurile se afla la client iar maiestria coach-ului este aceea de a-l potenta sa le descopere cu scopul de a le aplica. Schimbarea pentru viitor o va face doar clientul. Dar ce victorie va fi aceasta si pentru coach!

    ReplyDelete